ANDA SEDANG MEMBACA

14

Surat Terbuka Untuk Pipiyapong Oleh MOHAMAD SYAIFFRIE MOHAMAD SYAIFFUDDIN

Abdul Sokernet Tuesday, November 22, 2011
Salam Pipiyapong,

Lu punya artikel memang tip top. Geli dubur membacanya. Tapi saya pelik, adakah anda juga antara jutaan penyokong yg buta tidak melihat, Asra sebagai satu liability? Saya admit, fakri memang kepala bana. Tetapi, semalam ada 3 kepala bana…thamil, fakir & asra…semua main front line.

Persoalan saya, kenapa tiada org mengutuk asra? Kenapa fakri sahaja? Sbb asra score? Tahukah anda, selama asra bermain, dia byk menyusahkan team mate. Semalam, back pass asra, menyebabkan zubir tertekan dan concede corner. Dari corner itu kita bocor. Mana ketinggian asra time corner itu?

Bagi saya, asra adalah punca kita tewas kepada Indonesia 1-5 di AFF thn lepas. Asra punca defensive lapse di sebelah kiri kerana tuning kepala asra tak sama dgn player lain. Yg penting saya tidak suka permainan asra yg sering melakukan defensive error. Maybe die lebih byk membantu serangan. Dlm game semalam, asra lebih baik bermain sebagai targetman sbb ketinggian die. Boleh head bola. Attribute yg ada, Passing out, cross out (kalau nak cakap cross die hebat assist bad masa lawan siam, tgk balik video, itu fluke cross). Asra ni macam Mikel & Malouda dlm Chelsea. Berbatov dalam Man United. Ada nama, tapi haprak. Pemalas nak mampus.

Sya bersyukur dia tak terpilih utk olimpik sbb umur. Zubir lebih sesuai di left back. Persoalan kedua, kutukan org Malaysia lebih kepada bahagian hadapan. Butakah kita, jika kita terlalu taksub dengan serangan, kita biarkan defence kita hancur?

Saya tidak membaca surat khabar. Saya mengikuti perkembangan bola sepak secara pemerhatian di setiap game yg ada. Bukan bersorak membabi buta macam ultras. Bergendang gendut tali kecapi macam pak gendang Selangor. Bukan untuk bermain flare, mercun atau laser. Bukan untuk meniup sangkakala, vuvuzela, atau membuang duit utk air hon, burger overprice. Tapi tujuan dating ke stadium utk melihat permainan yg menarik.

Contoh permainan menarik adalah, Gary steven Robbat, Nazmi Faiz, Irfan Fazail, Wan Zack Haikal, khairul Fahmi, muslim, fadhli…kalau boleh nak sebut satu team, sbb…mereka ada semangat kekitaan, bukan kenegerian. Yg penting mari kita sama2 bangunkan bola sepak Malaysia. Tidak kira anda penyokong negeri atau kelab. Berikan sokongan moral dan kritikan membina.

Terima kasih kerana sudi membaca luahan pemerhati bola sepak Malaysia

Persoalan terakhir, adakah Fakri & Asra anak emas FAM? Mcm Shukor Adan sebelumnya?

14 comments:

kobetz said...

uiks.. cam jamie redknapp je yg tulis nie..futbol verdict nie..;-p
tp yeke...?

Anonymous said...

"tujuan dating ke stadium.."

r.k said...

asrar memang liability , period .

tapi bab irfan tu ghua tak berapa setuju . dia tak menyerlah pun dari mula seagame sampai separuh akhir . final baru up sikit performance .

ye , ghua yakin asrar anak emas . tapi Fakri tu ghua tak faham .

Anonymous said...

penulisan yang lemah,tiada idea yang bernas,erk....bangang!

Anonymous said...

bangang.

Pipiyapong Abdillah Hamzah said...

Asra gua sengaja malas bangkitkan. Sebab mutu permainan dia memang tahap Malaysia. Dia membuat kesilapan yang hampir semua bek kiri di seluruh Malaysia biasa lakukan 15 tahun kebelakangan ini.

Kemudian semasa perlawanan akhir, dia diletakkan sebagai left midfielder lalu menyebabkan gua malas nak komen pemain yang bermain bukan di posisi utamanya (mungkin strategi Ong Kim Swee). Gua perasan dia banyak sekali mendapat bola dan berada di posisi yang baik ketika counterattack. Kita semua yang melihatnya pula tahu bahawa Asra mempunyai teknik yang terhad, kurang keupayaan menyerang dan perlahan ketika membawa bola. Kalau kita pun tahu maka takkan la kawan-kawannya tak tahu Asra begitu? Dah berapa lama main sama? Datang la dekat support cepat cepat! Minta bola dekat! Fakri pula duduk belakang orang pehal?

Asra juga saya rasa sepatutnya dikeluarkan awal kerana kurang cergas (saya nampak Fandi berlari di luar di awal permainan). Tetapi entah mengapa Ong Kim Swee mengekalkannya sampai lembik lembik kaki untuk crossing selepas menjaringkan gol penyamaan.

Begitulah serba sedikit komen saya tentang Asra semasa perlawanan akhir kelmarin.

Lagi satu, kenapa gua mengutamakan Fakri untuk dikepala banakan? Begini tuan, kalau tuan menganggap Fakri adalah barisan hadapan dan kata tuan juga kutukan Malaysia lebih ke arah serangan, tuan dah silap. Sebenarnya Fakri tidak mewakili barisan serangan, barisan pertahanan, tengah mahupun penjaga gol. Fakri itu adalah sejenis busut.

Apa pun jikalau anda mahukan Asra sebagai kepala bana anda, silakan. Anda berhak menentukan yang mana satu kepala bana anda.

Akhir kata terimalah mutiara kata dari gua ini.

'Setiap pemain bola sepak ada kelebihannya tersendiri dan setiap kekurangan kelemahan pemain bola sepak ada pada Fakri Saarani.'

rashideeshukri said...

kejap gua, kejap saya. lu pun dah jadi macam budak ni ke Pipi? kah kah kah.

sebenarnya OKS tak nak pun mainkan Asra. tapi Zubir injured kan, mana boleh main. lagipun kalau lu tengok balik, Asra lagi cepat retract ke defense dari Mahali.

babi la, kalau Wan Zack tak injured, gua rasa Fakri takde la free-free dapat pahala sebab kita mengutuk dia.

mirul said...

iyu dia jawap[an panjang lebar dari incik pipiyapong..
kah kah kah.

dengan tahap permainan lawan indon kemarin.gua rase malaysia punye harapan agak tipis nak menang dengan syria malam ni.

Golnaraghi said...

@rashideeshukri aku pun rasa Asra better than Mahali...
kenapa xkepala banakan Malahi?

mcphisto said...

tengok la sape pengurus pasukan malaysia kat sukan sea 2
tiap2 game mesti duk kat bench ngan pakai topi--cam gampang..
memang sokmo dapat main la asra 2

Floppy Minister said...

Kalau ikutkan ramai jugak yg boleh dikepala-banakan. Cuma mase final tu, dh terang lg nyata, godfather of kepala bana is Fakri Bonai. Kalu ikutkan, mahali, asra, thamil pun dh comfirm join 1st eleven Kepala Bana.

Ajiz Nasution said...

Aku setuju.. Asra memang lubuk.. Aku kalau pergi stadium SA masa game Selangor, boleh nampak opponent kalau serang mesti serang drp side dia ni.. Tambah pulak kalau dia kena berdepan winger macam JKT, memang nampak sgt kaki dia lembik.. kalau crossing manjang near post.. Sakit hati aku tgk dia ni main..

Hazwan Arif said...

Pasal Asra ni, dari 1st game AFF lagi aku duk kutuk2 dia..dah penat

Anonymous said...

LOL! Asra bagus la bengong... lu tak reti main bola luapa tau.. gua tengok dia main ok