ARKIB SOKERNET

6

FAK ri oleh alepridz

Abdul Sokernet Tuesday, November 22, 2011

14

Surat Terbuka Untuk Pipiyapong Oleh MOHAMAD SYAIFFRIE MOHAMAD SYAIFFUDDIN

Salam Pipiyapong,

Lu punya artikel memang tip top. Geli dubur membacanya. Tapi saya pelik, adakah anda juga antara jutaan penyokong yg buta tidak melihat, Asra sebagai satu liability? Saya admit, fakri memang kepala bana. Tetapi, semalam ada 3 kepala bana…thamil, fakir & asra…semua main front line.

Persoalan saya, kenapa tiada org mengutuk asra? Kenapa fakri sahaja? Sbb asra score? Tahukah anda, selama asra bermain, dia byk menyusahkan team mate. Semalam, back pass asra, menyebabkan zubir tertekan dan concede corner. Dari corner itu kita bocor. Mana ketinggian asra time corner itu?

Bagi saya, asra adalah punca kita tewas kepada Indonesia 1-5 di AFF thn lepas. Asra punca defensive lapse di sebelah kiri kerana tuning kepala asra tak sama dgn player lain. Yg penting saya tidak suka permainan asra yg sering melakukan defensive error. Maybe die lebih byk membantu serangan. Dlm game semalam, asra lebih baik bermain sebagai targetman sbb ketinggian die. Boleh head bola. Attribute yg ada, Passing out, cross out (kalau nak cakap cross die hebat assist bad masa lawan siam, tgk balik video, itu fluke cross). Asra ni macam Mikel & Malouda dlm Chelsea. Berbatov dalam Man United. Ada nama, tapi haprak. Pemalas nak mampus.

Sya bersyukur dia tak terpilih utk olimpik sbb umur. Zubir lebih sesuai di left back. Persoalan kedua, kutukan org Malaysia lebih kepada bahagian hadapan. Butakah kita, jika kita terlalu taksub dengan serangan, kita biarkan defence kita hancur?

Saya tidak membaca surat khabar. Saya mengikuti perkembangan bola sepak secara pemerhatian di setiap game yg ada. Bukan bersorak membabi buta macam ultras. Bergendang gendut tali kecapi macam pak gendang Selangor. Bukan untuk bermain flare, mercun atau laser. Bukan untuk meniup sangkakala, vuvuzela, atau membuang duit utk air hon, burger overprice. Tapi tujuan dating ke stadium utk melihat permainan yg menarik.

Contoh permainan menarik adalah, Gary steven Robbat, Nazmi Faiz, Irfan Fazail, Wan Zack Haikal, khairul Fahmi, muslim, fadhli…kalau boleh nak sebut satu team, sbb…mereka ada semangat kekitaan, bukan kenegerian. Yg penting mari kita sama2 bangunkan bola sepak Malaysia. Tidak kira anda penyokong negeri atau kelab. Berikan sokongan moral dan kritikan membina.

Terima kasih kerana sudi membaca luahan pemerhati bola sepak Malaysia

Persoalan terakhir, adakah Fakri & Asra anak emas FAM? Mcm Shukor Adan sebelumnya?
13

Kenapa Johor FC Tersingkir Awal Piala Malaysia 2011? Oleh Khuzrin Kamarudin

Abdul Sokernet Saturday, October 15, 2011


Johor FC. Sebuah kelab maha hebat dari selatan tanah air. Dari tiga tahun lepas, Johor FC menamatkan liga dengan berada di kelompok empat teratas dan tak pernah jatuh dari kelompok itu sampai tahun ni. Begitu juga untuk saingan Piala Malaysia. Dari tiga tahun lepas, Johor FC sudah dua kali mara ke peringkat separuh akhir. Cuma tahun ini mereka tersingkir awal. Pernah melayakkan diri untuk bermain di Piala AFC menggantikan Selangor yang tarik diri. Oleh kerana kehebatan pasukan berstatus kelab inilah, sudah dua kali Johor FC dikurniakan Kelab Terbaik oleh Anugerah Kebangsaan 100Plus-FAM.

Johor FC tetap pilihan aku walaupun perlawanan bola sepak pertama yang aku tonton ialah final Piala FA 1998 antara Sabah dan Johor FA. Bukan Glory Hunter MenYu vs Sejarahwan Liverpool.

Pada dasarnya, aku selaku pemilik 'tatu' Lebah dalam hati sejak mula kenal apa itu sistem bola sepak, mengandaikan bahawa kejatuhan mendadak Johor FC ini adalah disebabkan kepincangan pihak pengurus. Ok. Ini cuma andaian aku sahaja. Umum mengetahui, tahun lepas, Johor FC hampir dibaham Abang Jais Sarday, kononnya mahu digabungkan dengan skuad negeri, Johor FA. Dengan alasan untuk memartabatkan maruah bola sepak Johor.


Namun dek ideologi sama yang pernah digunapakai sebelum ini ke atas "Allahyarham" Pasir Gudang United, menemui papan tanda "Gagal", penyokong-penyokong Johor FC telah sebulat suara membuat bantahan keras ke atas idea mengarut ini. Natijahnya mereka mengalah dan tidak meneruskan idea penggabungan dua skuad menjadi satu.


Arakian, mereka tidak mengalah sepenuhnya. Mereka telah membuat satu lagi keputusan muktamad, dengan menjadikan design jersi antara Johor FC dan Johor FA menjadi sama. Lambang Johor FC dikecilkan sementara bendera Johor disematkan di dada kiri jersi. Warna oren? Tidak. Mereka telah menggantikan warna oren dengan warna biru-merah sebagai jersi tuan rumah. Jersi pelawat warna hijau sementara warna oren turun takhta ke jersi ketiga. Gejala 'Skuad Oren' mahu dihapuskan? Mungkin.


Logo Johor FC ada di belang warna merah, ada di belang warna biru. Logo penaja 'tenggelam' kerana warna sama dengan belang-belang. JKing? Layaknya di stokin. Jersi keeper lain macam. Kesimpulannya, langsung tak smart dan layaknya cuma untuk dipakai di Liga Kampung Muhibbah anjuran UMNO Semberong.


Natijahnya, Abang Eddy Helmi Manan, Rezal Zambery Yahya, Ridhuan Ma'on dan yang lain-lain terpaksa menebalkan muka menyarung jersi "Barcelona", berjuang dengan semangat yang kucar-kacir seserabut jersi mereka. Namun, penyokong-penyokong yang tampil ke stadium tetap memakai jersi oren. Ya, penyokong Johor FC adalah sedikit kuantitinya kalau nak dibandingkan dengan Kelantan, Selangor ataupun Perak. Tapi yang penting kesetiaan, semangat Lebah, jiwa dan seangkatan dengannya. Bukannya sokong bila dah menang. Bila dah up, semua mengaku sokong, bila jatuh, lagi rela tonton Tahajjud Cinta.


Tetapi, selepas beberapa ketika, Johor FC didapati lebih banyak beraksi dengan jersi hijau dan jersi oren walaupun bermain di laman sendiri. Jersi tuan rumah ala "Barcelona"? Pergi mati.


Pertukaran jurulatih pun sedikit meragukan aku. Ramlan Rashid lagi mempunyai gaya permainan yang menarik, cun, dan kejayaan beliau bukan sedikit. Tapi, dia ditukarkan dengan 'The Professor Azuan Zain' kerana kejatuhan mendadak di persaingan liga pusingan pertama dengan menduduki tangga ke-11. Tahap mana The Professornya, aku tengah cari ni. Azuan Zain, bekas jurulatih Johor FA.

Menyambut hari lahir sambil diraikan pemain Johor FC. Rokok di tangan membuktikan kejantanan ketika bergambar.

Walau begitu, dia telah menyelamatkan Johor FC dari tersingkir ke Liga Perdana. Liga yang dah tak meriah sejak Selangor naik ke Liga Super semula. Dulu masa Selangor di Liga Perdana, penuh surat khabar cerita Selangor, Bambang pergi pasar malam, Elie Aiboy makan durian. Agaknya kalau Selangor kat Liga FAM pun, Astro Arena ambik game diorang sebagai 'Super Sabtu'.

Ok. Maaf ke laut pulak. Berbalik ke isu asal. Aku rasa, macam ada pertukaran posisi, ataupun pertukaran sistem pengurusan di pihak atasan yang tidak diwar-warkan kepada umum. Seperti ada sesuatu yang berlaku antara Johor FA dan Johor FC membabitkan pihak kerajaan negeri Johor sekali.

Ni andaian aku sahaja. Aku tak tahu betul atau tidak. Kalau betul, betullah. Kalau salah, yang sebenarnya memang Johor FC tengah jatuh. Itu sahaja.

Sementara itu, di sisi tepi hati aku, ada berdetik, kemungkinan Johor FC sengaja singkir awal kerana tidak mahu melayan karenah mengarut yang dianjurkan FAM dalam Piala Malaysia edisi kali ini.

1) Format liga peringkat kumpulan sentiasa bertukar dari satu edisi ke edisi lain.

-Pernah semua pasukan negeri, PDRM dan ATM layak automatik, sementara status kelab terpaksa bersaing untuk dapatkan baki dua tempat dalam Piala Malaysia.

-Pernah sistem kumpulan dipecahkan kepada tiga, Juara dan Naib Juara setiap kumpulan layak automatik ke suku akhir, sementara untuk lagi dua tempat ditentukan dengan dua tempat ketiga yang terbaik dari tiga kumpulan.

2) Waktu perlawanan yang pelik. Hari Isnin dan Jumaat? Sungguh tak masuk akal.

3) Harga tiket untuk pusingan kalah mati dinaikkan. Mahu menjadikan bola sepak sebagai perniagaan bukan begini caranya bradah! Ikut Eropah sana baru betul.

4) Sultan Ahmad Shah atau lebih selesa dengan gelaran Sultan Bola masih kekal menerajui tampuk kepimpinan FAM dan cemerlang mengemudi bola sepak Malaysia dengan jayanya sehingga dikagumi FA England.

Lagenda dan gagah. Persis si pemencak silat.


5) Tambah sendiri.


--Manis madunya, bisa sengatannya---



Nickname : Sipot
Blog : http://sipotsitukangtulis.blogspot.com/
10

Previu BPL minggu 8 Oleh Ahmad Haziq

Abdul Sokernet Wednesday, October 12, 2011 ,
Salam 3-2 buat penyokong ________ .

Hari ni aku nak buat previu game BPL pada minggu 8 buat penyokong fanataik BPL yang xingt negara sendiri(apa pon xboleh!!!)

LIVERPOOL FC lawan MANCHESTER UNITED

Aku syak ramai penyokong yang bersandarkan pada sejarah dan penyokong setan menunggu game ni dengan rakusnya. Seperti mana kita tahu team setan ni sentiasa bodoh kalo main dekat stadium Anfish. Tetapi,perlu diingatkan kadang2 kelab sandarkan sejarah ini juga bersikap sambil lewa dan memandang remeh kt pasukan lain sehingga memakan diri(padan muka!!). Bintang bagi Kelab sejarah untuk perlawanan ini sudah pastinya Luis 'arnab' Suarez xkan nak harapkan Andy 'konek' carrol kut?? bagi kelab setan bintang mereka ialah rudeboy rooney yang membuat aksi bangang semasa england menentang montelnigga.

Ramalan aku : Kelab bersandarkan sejarah 2-3 Kelab Setan


MANCHESTER CITY lawan ASTON VILLA

Seperti mana kita tau, pasukan bangkai dan bangsat yang hanya tau mengeluarkan duit untuk mencapai cita2 haram dia iaitu manchester shitty pastinya mempunyai kelebihan di tempat sendiri. Tapi,perlu diingatkan pasukan Aston Martin ni belum lagi kalah dalam kata orang putin UNBEATEN(walaopon menang ciput je iaitu 2 dalam liga buat masani) bintang bagi man shitty utk perlawanan ni aku rasa Mario Baruatelli..Kum-kum aguero?? mamat ni cedera der..jangan tnye soalan bodoh..bagi kelab Aston Martin bintang mereka ialah sama ada Abonlahap ataupon darren bend.

Ramalan bangsat aku: Man Shitty 3-1 Aston Martin


CHELSEA lawan EVERTON

Sejak diambil alih oleh Andrea Villa Buas(buas la sangat) pasukan yang dikenali sebagai chelscum atau chelshit ini menunjukkan kepoweran dia.. pasukan ni hadir sebagai pasukan pilihan untuk mengalahkan kelab yg xberbelanja iaitu Everton maklumla da menang 5-0 lawan botol suka la kau!!puihh!!..Namun pasukan Everton ini juga pasukan yang suka buat kejutan terhadap Big Four. Selepas kad merah Rodwell ditarik balik, dia bole main menentang chelshit. Dan ingtla kata2 aku jaga2 pemain chelshit drpd diterjah rodwell!!muahaha.Bintang untuk Chelshit minggu ni ialah Lampard. Kuda tua ni mahu sumbat skor sebanyak yang mungkin supaya xnak panaskan bontot dia kt bangku simpanan. Bagi Everton pemain bintang mereka ialah Tim ‘super header’ Cahill. Malas aku nak ulas lagi pasal mamat ni sbb dia mmg gila tanduk!!

Ramalan aku: Chelshit 1-2 Everton


ARSENAL lawan SUNDERLAND

Ya perlawnan ini melibatkan daripada terjerlus ke tangga penyingkiran . Kelab tadika Arsenal pastinya mahu menang selepas kalah kepada kelab Ayam. Sundalland juga mahu menang lagi2 steve bruce yang xnak dipecat. Pemain bintang bagi Kelab tadika ini pastinya robin teksi persie.. Setelah pasukan kewargeneraannya iaiatu Belanda tewas kepada Sweden, kapten pasukan tadika ini pastinya mahu membalas dendam kepada Larsson(pemain sundalland) yang merupakan pilihan aku sebagai bintang sundalland

Ramalan aku: Kelab tadika 1-1 Sundalland

WIGAN ATHLETIC lawan BOLTON WANDERERS

Satu lagi perlawanan daripada terjerumus ke tangga penyingkiran. Tak perlu la aku ulas panjang perlawnan ni.bukannya korang sokong pon team ni..ye dok??Bintang bagi aku untuk pasukan Wigan ialah Franco Di Santo. Pemain yg mempunyai tahi lalat di pipi ni sudah menyumbat 3 gol untuk Wigan. Bagi Bolton bintang mereka adalah Kevin Davies. Ye kapten ni memang agak sial selalu menerjah pemain lain dengan bangsatnya.

Ramalan aku: Wigan 2-0 Bolton

QUEENS PARK RANGERS lawan BLACKBURN ROVERS

Pasukan kepunyaan taikotai Air Asia iaitu Tony Fernandez ini mengalami kekalahan memalukan kepada Fulham 2 minggu lepas. Tapi mereka akan menentang pasukan hitambakar kepunyaan orang india yang bodoh nak mampos xnak memecat Steve Kean tu. Apa special sangat Kean tu pon aku xtau.Cam Sial. Bintang bagi QPR sudah tentu ialah Joey Barton. Kapten yang selalu cakap besar ni pasti akan cuba untuk membuang pemain HitamBakar nti. Bagi pasukan HitamBakar, ntahla aku pon xtau sapa bintang dorang, mungkin Yak kut.

Ramalan aku : QPR 3-2 HitamBakar


STOKE CITY lawan FULHAM

Pasukan yang layak untuk bermain basketball ni pastinya mempunyai kelebihan mereka sendiri iaitu :
1)lontaran jauh drpd Lori Delap
2)Pemain yg macamn hantu galah

Tapi Fulham pon bukan calang2 pasukan, lagi2 apabila mereka merodok QPR 6-0. Bintang pilihan untuk Stoke ialah Lori Delap. Kerja mamat ni hanyalah membaling bola sejauh yang bole(kalo bole sampai gawang) dan bagi Fulham bintang mereka ialah BoBoiBoi Zamora.

Ramalan mak cik aku : Pasukan galah : 2-2 Fulham


NEWCASTLE UNITED lawan TOTTENHAM HotsModric

Newcastle juga salah satu drpd 4 pasukan yang masih belum kalah(makan apa dorang ni?) . Bos mereka iaitu Alan Pardew menerapkan pemain2 perancis dalam skuad utama Newcastle. Jadah dia main kt England tp banyak pakai pemain Perancis. Bagi pasukan Ayam iaitu Tottenham, semuanya hanyalah pasal Modric,modric dan modric..puihh Bintang bagi pasukan Newcastle ialah Yohan Cibaye. Pemain ini meningkat sejak membuat perpindahan daripada Lille. Sapakah pemain bintang Spurs??salah bukan Modric tetapi adalah Gareth Bale. Pemain yang ada pertalian darah ngan moyet ni menyumbat gol semasa mewakili Wales.

Ramalan aku: Newcastle 1-2 Spurs


WEST BROM lawan WOLVES

West Brom ngan Wolves adalah pasukan yang membosankan buat aku. Jangan tanya aku kenapa!! Lu pikirla sendiri. Bintang bagi West Brom ialah Peter Odamnwangi. Dengan stail rambut yg baru, pemain ni juga pasti akan ada azam yang baru. Bagi pasukan Wolves bintang mereka ialah Matt Jarvis. Yang aku tahu mamat ni pandai dribble

Ramalan aku:West Brom 0-0 Wolves


NORWICH CITY lawan SWANSEA CITY

Kita patut tengok game ni. Pasti akan ada gol punye. Namun kelebihan pasti terdapat pada pasukan Norwich yang hampir mengejutkan pasukan setan namun gagal untuk sumbat gol(BODOH nak mampos).Bagi Swansea mereka belum mengutip 1 mata di tempat pihak lawan. Bintang bagi Norwich ialah Andy Pilkington. Walaopon mamat ni bangang yang amat xbole skor one on one masa lawan kelab setan, namun naluri gua mengatakan mamat ni akan sumbat paling busuk pon 1 gol. Bagi Swansea bintang mereka adalah Danny Graham. Selepas membukak akaun dia menentang Stoke, mamat ni pasti ada azam yang baru untuk sumbat gol lagi dan lagi dan lagi.

Ramalan nenek tiri aku: Norwich 4-2 Norwich


Sekian sahaja ulasan aku.

Akhirkata daripada aku: MOHON SULTAN BOLA LEPASKAN JAWATAN DIA!!!

Yang Benar,
Ahmad Haziq,
Blog??g mati!!

Ulasan Abang Abdul:
Ejaan bersepah macam budak lepak depan Maybank Bukit Bintang. Penuh dengan terma-terma yang "oklah dia punya kelakar, kalau masuk Raja Lawak, minggu pertama dah keluar.." paling abang pantang sebenarnya penggunaan huruf besar dan kecik yang macam celaka. Cikgu BM lu dulu mampos awal ek?

Tapi sebab dia bersemangat tulis panjang-panjang, abang siarkan je lah.
8

Denis Law, Adebayor dan Kesetiaan Kepada Raja Dan Negara Oleh Ahmrizal Ahmad

Abdul Sokernet Tuesday, October 11, 2011
Saper Denis Law? Bukan sekadar pakcik tua Scottish yang boleh korang abaikan. Dia nih salah sorang lagenda Manchester United yang super legend di belakang Bobby Charlton. Apa pasal? He scored the second most goal in all competitive matches after Bobby Charlton. Pendek kata total dia score masa main ngan Manchester United adalah 237 dan Bobby Charlton 249. Torres plak hanya 2 gol setakat ini bersama Chelsea. Nampak beza? Torres tetap bangang. Sama ngan Carroll. Liverpool sibuk kutuk Torres tak score masa main ngan Chelsea tapi dia orang nih tak sedar diorang pun ada Carroll pembelian mahal yang bangang. Macam beli sampah. Aik? Aku teremosi plak citer hal diorang nih. Yang aku nak citer skang nih the only Denis Law!


Tahukah korang yang Manchester United juga pernah melalui zaman kegelapan? Sama dengan Arsenal skang nih? Ya..pada tahun 1974 masa tuh di bawah pengurusan Tommy Docherty juga pengurus berbangsa Scotland senegara Pak Alex skang nih. Liga Inggeris masih digelar First Division dan pada season tersebut Manchester United telah terhumban ke Division Two.

Ini lah yang dinamakan 'hidup ni kekadang diatas kekadang dibawah, kekadang dok bawah lagiiii sedappppp boleh rilek sket' dan itulah yang berlaku pada Manchester United pada season 1974.

Pada perlawanan terakhir yang menentukan samada Manchester United tersingkir atau tidak, Manchester United telah bertemu Manchester City pada 27 April 1974 di Old Trafford. Manchester United hanya perlu seri untuk kekal di First Division. This is the most remembered derby pertemuan antara kedua-dua manchester. Ketika ini Denis Law telah pun mewakili Manchester City tanpa Tevez yang ketika itu masih lagi mengganggu mak dia di dapur kan dah terkena minyak panas kat leher. Kecederaan lutut yang membelenggu akal fikiran Denis Law dan menyebabkan hampir keseluruhan season dia tak main sebelum tuh. Ini sama kes ngan Owen Hagreaves. Bezanya dia tak salahkan team medical MU. Dasar tak diuntung!. So Tommy Docherty memberikan Denis Law free transfer pada July 1973 after 11 years bersama Manchester United. Dia pun kembali lah menyertai kelab lama dia iaitu Manchester City yang pernah diwalkili beliau pada 1960-1961. This is reality about professional football. Injury is the most shit problem that will stab your professional carrier!

Berbalik kepada perlawanan penentuan tersebut, Denis Law secara tak sengaja telah termenjaringkan gol dengan backheelnya menewaskan keeper Manchester United time tuh, Alex Stapheny pada minit ke-81. Terkasima. Terkejut. Termangu-mangu. Sebabnya? Dia rasa shit sangat sebab dengan gol tersebut dia telah menyingkirkan bekas kelabnya ke Division Two.


"I was inconsolable. I didn’t want it to happen. How long did the feeling last? How long ago was the game? Thirty-odd years. There is your answer.

The subject always crops up. It’s one of those things. It’s always there and I am always remembered for it. That’s a shame." komen beliau.

This is what we called true heroes! Loyalty! Jiwa dia hanya dengan Manchester United. Bukan seperti Adebayor yang membuat aksi gampang didepan penyokong Arsenal selepas dia score untuk Man City. Denis Law langsung tidak meraikan jaringan tersebut sebaliknya tertunduk insaf dan terpaksa ditenteramkan oleh rakan-rakannya City nya. Yang paling takbur time tu adalah defender Manchester City, Mike Doyle yang meraikan jaringan tersebut dan berkali-kali mengucapkan tahniah pada Denis Law. Super menganjing.

Tahukah korang selepas gol tersebut Denis Law terpaksa dikeluarkan sebab dia dah takleh main dah. What can i say only Manchester United in the heart of Denis Law. Dia sama ngan Gary Neville. Seorang yang membenci Liverpool sampai mati and true ahli neraka Old Trafford.


Apa yang berlaku lepas tuh?

Manchester City hanya menduduki tempat ke-8 pada season tersebut. Shitty always bangkai.
Walaupun Manchester United turun liga, ia merupakan turning-point yang cukup baik. Sebabnya? Kebanyakan player dah insaf dan bermain lebih bersungguh-sungguh dan hasilnya? Manchester United menjuarai Divisyen Two dan jugak memenangi FA Cup pada 1977.

Pada 23 Feb 2002, statue of Denis Law telah dibangunkan kat Old Trafford di bahagian yang dikenali sebagai Stretford End. Statue ini dikenali sebagai 'United Trinity' bersama-sama dengan lagenda Manchester United yang lain iaitu Bobby Charlton dan jugak George Best.

United Trinity kat Old Trafford


United Trinity versi manusia Denis Law, Charlton and late George Best

25 Nov 2005, Denis Law jugaklah yang berada kat sebelah katil George Best yang mati sebab organ gagal fungsi. But satu lagi perkara yang best ialah legend Arsenal, Dennis Bergkamp yang jugak merupakan peminat Manchester United tapi sampai ke pencen tak dapat main ngan Manchester United telah menamakan anak dia 'Law' sempena nama Denis Law. Moga-moga takde antara kita yang menamakan anak korang Abdul Adebayor. Sungguh geli.
Cheers Legend!
12

Pencinta Sejarah V Syaitan Merah (15 okt) Oleh Kimi Kardashian

Mukadimah oleh Abang.

Abang dapat emel dari Si Kimi ni, berbunyi begini:

"Salam

Cuma nak tanya,
Korang pengulas ramai,
tapi apasal entry tak banyak?
cerr bak sini Password dgn login id.
aku pon boleh buat entry jugak.
boleh aku taruh sama Abdul Sokernet tuh."

Lepas tu abang suruhlah dia hantar entry dekat Sokernettamu, dan artikel kat bawah ni yang dihantarnya. Nak rejek, kesian, lagipun dia ni penyokong Liverpool.

Satu je abang nak cakap, "Nak mintak Password dengan login Id, lepas tu nak tulis benda macam ni? Meh sini abang lukis konek kat dahi tu.."

***************************************************************************************
Pencinta Sejarah V Syaitan Merah (15 okt)

menjelang pertemuan antara Pencinta sejarah dan team syaitan merah.

pasti akan menjanjikan keseronokan kepada penyokong kedua2 pihak.

Sebagai rakyat melaysiayang memang cintakan sejarah, kita tak payah sokong team tempatan.
macam aku, player tempatan yang aku kenal cuma syafiq rahim.

tapi menyahut seruan PM, kita sokong team yang cintakan sejarah. barulah rakyat malaysia sejati.

tapi yang aku heran, kat negara kita ni, ramai yang sokong team SYAITAN!!bukan setakat syaitan, SYAITOON MERAH lagi.

Kenapa la ramai yang sokong team syaitan Merah tu? aku pon tak tau.

mcm aku, bila tgk bola, aku suka sbb perasaan teruja atau excitement tu yang penting. perasaan bedebar2 bila masa nk abih dah tapi ketinggalan lagi atau tak skor lagi.

kalo sokong team syaiton tu, tau2 dah tak dak keterujaan, kalo ketinggalan pon, jgn risau, ref akan bagi masa tambahan saaaampai la depa menang. apatah lagi kalo Howard WEBB atau mark kletenberg.

Insaf2 lah wahai penyokong syaiton merah.


korang percaya tak kalo aku cakap menjadi Penyokong Syaiton Merah akan menyebabkan rumahtangga tak bahagia?

kalo nk rumahtangga bahagia, berenti sokong Syaiton Merah. Betul!!

Tak caya? cuba tgk Abang MAHER ZAIN kita, untuk menjadikan keluarga bahagia, dia turunkan poster Syaiton merah dan ganti dgn poster lain.

rujuk saat ke 0.41. dan tepat2 saat 1.00. dari video klip lagu nih.

http://www.youtube.com/watch?v=PHbZ9SXHJwA&feature=share


takkan dgn abang maher zain pon anda tak caya?

jadi, renti2kanla sokong team Harom tuh.

dan biarkanlah ia menjadi sejarahhh.

kalo mencarut2 lukis gambaq K****k lagila maher zain marah apa.

KIMI SHAARI
Bukan Kimi Kardashian
http://bicaramanis.blogspot.com
4

Kenapa? Oleh Haniff Nazimuddin

Kenapa?

aku tak ada blog, tapi aku ada pelbagai perkara yang bermain difikiran aku bila aku baca sokernet, baca komen2 pembaca sokernet, dan baca surat khabar kita utusan, nst, star , harakah dan sebagainya.

aku lahir pada tahun 1984, dan aku kawan 1 kelas ngan Jannah, pengulas sokernet yang kat sabah tu. tak caya tanya Jannah. aku stat kenal apa maksud P, M K J n sebagainya melalui member skolah, time tu aku darjah 2. Time tu liga M, n sebagai budak yang duk KL yg mak paknya kampung kat Perak n Sarawak, tu la negeri2 yg jadi sokongan aku. Tau pasal result suma bila baca paper Utusan (nasib la Harakah xde sports session)

so cukup pasal aku. kenapa perkara-perkara di bawah bermain difikiran aku

1. Kenapa masa aku kecik dulu, aku tak brapa tau pasal EPL? aku stat kenal EPL pun time aku darjah 5, pun member2 gak introduce. time tu Blackburn ngan Manchester United power, sori le terpaksa aku ngaku aku sokong MU. TU pun aku tanya member aku, sapa patut aku sokong. Biasa la budak2 lagi. Time tu aku tau sapa tu Sapian Wahid, Mazlan Wahid. aku percaya korang ada gak main bola tekan guna team Kedah, Sarawak dan sebagainya. Korang hapal player2 negeri2 tu. Kenapa time budak2 hapal player tapi skang? aku pun x hapal! Kenapa time tu Utusan NST Star Harakah xde sangat tumpuan kat EPL La liga dan sebagainya? adakah time tu D**hil bayar paper2 tu? dan kenapa skang paper2 kita,Star, Sun terutamanya sikit sangat ruangan untuk Sukan tempatan, bola atau apa sahaja janji ada orang Malaysia. Sun toksah cakap la...cam gampang. Malaysia menang AFF aritu pun dia tunjuk skit je...lancau punya paper.

2. Kenapa media kita x abis2 agungkan orang luar ?(read : negara2 mat saleh cam UK Eropah?) Nak majukan bola gi UK, nak power lari berlatih kat UK. Apa jadi ngan budak2 yang tiap2 taun grad Sains Sukan dari Uni2 kita? kenapa digunakan sepenuhnya untuk majukan sukan kita. dan aku amat heran, UK power apa sangat dalam sukan dia? kalo nak sangat usha mat saleh (atau minah saleh) kenapa xnak gi Australia? derang power sukan pasal Sains sukan derang power! kenapa xnak stadi sana?

3. Yang ni mungkin korang dah ulas, skit2 nak antar UK. Suruh Safee sali try kat UK, bawak Anak rimau main kat Europe. benda2 ni bukan terjadi kat bola je, sukan2 lain pun sama. Aku ada member aktif dalam sukan permotoran. budak2 mat rempit kita dalam Cup Prix ngan Formula BMW (korang x tau? memang la..korang tau MOTOGP ngan F1 je..bab tu kita sambung pas ni)...kena makan ngan rider2 ngan driver dari Thailand ngan Indonesia! nasib baik Jazeman tu dah makan driver2 Thai ngan Indo time dia menang dulu (siapa Jazeman? cari sendiri). Kenapa xnak try dulu kat Jepun, Korea? kalo dah boleh kat sana, baru la stat pandang Slovakia or Eropah yang lain. Ukur baju la wei!

4. Kenapa kita terlampau pandang tinggi kat kemuncak? tahukah kamu sebelum Rooney Messi Terry mahupun Adigun Olobunmi pandai score derang kena belajar ikat tali kasut dulu? mana ada terus masuk 1st team? sebelum masuk 1st team tu kena ada akademi, main untuk bawah 10, bawah 12, bawah 16 dan sebagainya baru masuk pasukan SIMPANAN? maksud dia sapot kena la stat dari bawah dulu....baru la kita naik satu demi satu. Cam sukan kat Malaysia ni, pendedahan stat la dari bawah. Liga Daerah, Liga Negeri baru la ke Liga yg ada skang (sori aku x brapa tau). cam F1 motogp dan sebagainya, korang kena la tau apa itu go kart, minibike, Formula 3 british Formula BMW baru la nak tau apa itu F1 dan motogp. Bila Alex Yoong masuk F1 suma kecoh! bila dia taik dalam F1 suma lagi la kecoh! brapa ramai driver Malaysia yang kamu suma kenal yang sedang berlumba di serata dunia yang sedang berebut2 nak masuk Formula 3. tahukan kamu anak tokey nasi kandar kayu (aku x reti sebut) sedang mengemis mencari sponsor untuk dia race dalam Formula british? Kamu tak tahu? memang la...kamu beli air 1 gelas pastu tengok bola kat situ 2-3 jam. Lain kali order briyani 2-3 pinggan, cepat skit mamat tu masuk F1!

5. Kenapa xde company nak sponsor team kat Malaysia? benda ni bak kata omputih Chicken and Egg. derang Sponsor pasal nak kena ada Return on Investment. Contohla Obefiend nak kasi makin ramai orang baca blog2 dia yang lawak tu.
korang rasala, mana lagi banyak orang tengok? Team Johor FC, team _________ ataupun team2 kat EPL tu? memang la xde keja obe nak bayar team2 tu tapi apa yang aku nak cakap ni, brand awareness. kalo korang nak market budu korang, korang nak exposure kaw2...mesti la korang cek kat paper, team or sukan apa yang sokkaba banyak tunjuk. macam point no 1, paper2 kita pun dah kurang tunjuk aksi sukan kat Malaysia, buat rugi bisnes budu korang je sponsor T-team. ntah bila kluar paper aku pun x tahu. so patut syarikat2 ngan paper buat diskas sama2....kalo makin banyak paper2 kita tunjuk aksi sukan tempatan, makin ramai syarikat nak sponsor, duit masuk so Insya Allah, boleh le power skit...aku x janji tapi ala wang, ala amoi!

6. kenapa suma emo bila kutuk Arsenal, chelsea etc? aku agak respek team _______, sepanjang masa emo. bagus la...derang lahir kat situ. ini orang kita? IC no 02, 14,08 tapi pung pang pung pang cam lahir kat club derang sokong tu? nama2 player jurulatih suma korang hapal, tapi negeri kelahiran/tempat korang cari rezeki striker derang pun korang x tau nama?


kenapa kenapa kenapa...
6

Suku Akhir Piala Malaysia 2011 Oleh Ajiz Nasution

Abdul Sokernet Monday, October 10, 2011
Suku Akhir Piala Malaysia 2011.

Salam.
Alihkan sekejap perhatian kamu yang selama ini tertumpu pada BPL, La Liga mahupun Serie A (ada lagi ke manusia nak ikut liga ni?) kepada saingan bolasepak tempatan. Kenapa? Kerana, malam ini akan bermulanya saingan pertama Suku Akhir Piala Malaysia 2011. Apa? Tak berminat? Elllllleh tak minat konon. Dulu kecik kecik asal main bola je, kau lah orang pertama yang mengaku diri tu Dollah Salleh. Cehh!
Ok, berbalik kepada perihal Piala Malaysia.
Malam ini 8 pasukan terhebat di Malaysia, diulangi 8 pasukan terhebat di Malaysia akan berentap di pusingan suku akhir pertama. Lapan pasukan terhebat di Malaysia ini ialah Sabah, T-Team, Selangor, Perak, Terengganu, Kelantan, FELDA United dan Negeri Sembilan. Pelik? Kenapa Kedah dan Pahang tidak layak? Jawapannya mudah. Selepas ketiadaan Marlon James, Kedah bukan lagi pasukan pencabar kejuaraan mana mana piala. Piala Sembang Kemas, mungkin! Pahang? Malas komen. Kalau nak jugak suruh Pipi komen untuk korang.

"Jangan suruh beta komen. Beta haram tak tahu apa pun pasal bola."

Sabah pada malam ini akan melayan kunjungan T-Team di Stadium Likas. Pasukan bimbingan Justin Ganai ini berharap dengan hadirnya sumandak yang putih gebu dan berseluar panas ini ke stadium, ianya dapat melemahkan minda Indraputra dan rakan rakan dan seterusnya dapat menggunakan kelebihan itu untuk mencatatkan kemenangan.

Secret weapons of Sabah F.A

Gergasi Merah Lembah Klang pula akan bertemu seteru daripada negeri jiran, Perak di Stadium Shah Alam tepat jam 8.45 malam ini. Selangor, yang pernah memenangi piala yang sama sebanyak 32 kali gagal untuk melepasi peringkat suku akhir pada musim lepas. Manakala Perak pula, yang dikendalikan oleh Norizan Bakar tekad untuk menjulang kejuaraan untuk kali ke 8 selepas gagal di peringkat kumpulan pada saingan musim lepas.

"Teman ingat sabtu ni nak ajak si Amri dengar tarbiyyah di Sri Petaling lah"


Perlawanan ketiga pada malam ini akan mempertemukan semula seteru 'pantai timur derby', Terengganu dan Kelantan di Stadium Sultan Ismail. Perlawanan ini dijangkakan akan berubah menjadi pertandingan Muay thai ekoran ketidak puas hatian pasukan Kelantan F.A terhadap kekalahan mereka dalam merebut Piala F.A yang lepas. Dato' Seri 1 Malaysia Felda ; selaku peminat no.1 Kelantan F.A dijangkakan tidak dapat menghadirkan diri kerana bimbang akan kekukuhan struktur binaan stadium itu.
TSAM : Bos, kenapa tak sokong Pahang?
DS1MF : Sejak bila Pahang ada pasukan bolasepak?
TSAM : Lorhhhh!

Dan perlawanan keempat pada hari ini ialah antara pasukan Felda United bertemu pasukan Negeri Sembilan. Layaknya Budak Felda beraksi di pentas suku akhir Piala Malaysia 2011 telah mengejutkan ramai pihak. Ada juga yang mendakwa bahawa kebangkitan mereka ini berpunca daripada harga getah yang naik mendadak dan ada juga yang mengatakan durian runtuh yang diperuntukkan kepada mereka dalam Bajet 2012 adalah saguhati kepada mereka selepas Felda United layak ke suku akhir. Nak tahu benar atau tidak khabar angin tersebut, ajukanlah soalan tersebut terus kepada Sultan Bola. Tetapi jika disuruhnya kamu menyanyi sebarang dua lagu sebelum terjawabnya soalan itu, layankan saja. Kebarangkalian untuk kamu dianugerahkan "datukship" amat tinggi sekali.

Tak guna jika kita hanya memekik supaya pimpinan F.A.M dirombak jikalau kita di peringkat akar umbi ni haram tak support langsung pasukan pasukan tempatan kita. Jadi, marilah kita sama sama turun ke stadium dan beri sokongan kepada pasukan kita supaya industri sukan bolasepak tempatan kita tidak mati, suatu hari nanti.
Sekian.
5

Kenapa Arsenal Tak Menang Piala?

Abdul Sokernet Tuesday, September 20, 2011
Kalau lu nak tau, Rothschild adalah penasihat kewangan rasmi Arsenal. Lu boleh check dekat sini lu tak percaya. Untuk yang tak tau, Rothschild adalah satu agen illuminati atau freemason yang amat berkuasa.

Gua tau ramai yang tau pasal illuminati dan freemason. Satu konspirasi licik pihak yahudi untuk menguasai dan mengawal dunia.

Mengikut teori konspirasi illuminati, World War II adalah peperangan yang terancang. Zionis telah merancang pembunuhan bangsa Yahudi secara besar-besaran supaya Zionis diberikan satu tanah di Palestin untuk dijadikan negara seterusnya meneruskan agenda Illuminati mereka. Dan seperti yang sedia maklum, Yahudi kini sedang menguasai dunia dari segenap sudut.

Pelantikan Rothschild bermula apabila Arsenal bercadang untuk membina stadium yang lebih besar iaitu Stadium Emirates. Dan era kejatuhan Arsenal bermula sejurus selepas pembinaan Emirates bermula.

Kalau lu perasan, ini adalah strategi yang sama yang Zionis gunakan di WWII untuk menguasai dunia. Jadi gua rasa kemasukan Benayoun adalah satu isyarat yang Arsenal akan mula menguasai dunia bola sepak.

Atas sebab ini, gua akan terus menyokong Arsenal. Gua harap penyokong-penyokong Arsenal jangan berpaling tadah. Zaman kebangkitan Arsenal sudah bermula.

Yang benar,
jenanese
http://jenanese.blogspot.com
15

Kejatuhan Dalam Bolasepak Oleh Rashidee Shukri

Abdul Sokernet Monday, September 19, 2011 , ,


Sekiranya artikel ini disiarkan, gua ingin mengucapkan terima kasih kepada Sokernet, di atas kesudian mereka untuk menyambut seruan orang ramai yang inginkan bakat penulisan (dibaca: penganjingan) mereka dibawa ke taraf yang sepatutnya. Ini membuktikan bahawa sekejam atau se-diktator mana pun Sokernet, mereka bukan komunis seperti China dan Vietnam. Pada masa yang sama juga, jari gua tengah ‘point’ dekat Abdul. Tapi, gua tak marah pun, gua tak marah…

Baik, berbalik kepada tajuk pokok.

Pada masa yang terluang, gua suka membelek-belek surat khabar online yang percuma macam BBC, Telegraph, Daily Mail dan sebagainya. Harian Metro pun gua buka juga kadang-kadang, tapi kalau nak baca cerita-cerita romen. Dua tiga bulan yang lepas, sedang gua membaca Guardian, gua dikejutkan dengan berita River Plate yang direlegasikan ke Divisyen Dua.

River Plate, antara dua kelab terbesar di Argentina (musuh ketat Boca Juniors yang ‘rivalry’ mereka dilabelkan sebagai Superclassico) boleh jatuh ke Primera B? Kalau gua boleh senaraikan keajaiban dunia gua sendiri, benda ini mesti masuk dalam list. Zainal Kling gua berkira-kira untuk senarai yang lain; mungkin dalam senarai “kebangangan umat manusia yang paling ketara”.


Gua taip nama River Plate, terkeluar pula gambar ni. Iblis!


Jawapan rakyat jelata yang biasa adalah seperti, “Biasalah tu, mana ada kelab yang kebal. Kalau dah tak cukup mata, turun la liga bawah”. Tapi kenapa boleh jatuh? Lagi-lagi di dalam kes macam River Plate yang terang-terang mendapat protection dari AFA. Kenapa, kenapa, kenapa?

Pada pengamatan gua, kejatuhan kelab bola sepak ni boleh disimpulkan kepada dua kategori, yakni semasa zaman klasikal dan juga zaman moden.

Kita lihat dulu dari sudut zaman klasikal.

Pada era awal 60-an sehingga pertengahan 80-an, kegemilangan bola sepak banyak dikaitkan dengan integriti sesebuah pasukan. Integriti yang membentuk pengurusan pasukan yang baik, pemilihan pengurus yang berwibawa, dan juga pemilihan pemain-pemain yang berinspirasi.  Jikalau integriti pasukan itu baik, maka baiklah satu-satu pasukan itu.

Dalam hal sebegini, kita boleh merujuk kepada contoh terbaik yang gua boleh cari iaitu Liverpool (a.k.a Team Favourite Abah/Tok Wan/Nek Nyang Gua). Sebelum 50-an, Liverpool telah memenangi sebanyak lima kali liga domestik.  Sebagai perbandingan, Manchester United (Team Terpoyo Sepanjang Zaman) pada masa itu hanya memenangi  liga divisyen satu sebanyak dua kali.

Namun, pengurusan yang lemah telah membawa mereka terperosok ke tangga terbawah Divisyen Dua. Dan kalau tak salah gua, masa tu ada dua divisyen sahaja dekat English Premier League (tak termasuk liga-liga kawasan Utara, Selatan, Timur dan Barat). Bagaimanapun, dengan kedatangan Bill Shankly dan konsep “Boot Room” beliau, Liverpool kembali disegani. Tapi itu cerita lain.



Kalau lu tak jumpa potret dia ni dekat bar-bar sekitar Merseyside, memang sah owner dia kutu Everton.


Ya, kawan-kawan. Liverpool yang gah pada masa kini hanyalah bertaraf siput babi masa 50-an dulu. Antara  timnas-timnas gah yang bernasib lebih kurang sama adalah seperti MU (pada 1975), AS Roma (1951), dan Valencia (1986).

Pendek kata, when there is passion, there will be glory. Tapi apabila zaman berubah, falsafah pun turut sama berubah. Macam sejarah Malaysia juga.

Mari kita tengok pula dalam konteks zaman moden ni.

Kejatuhan pada zaman moden ni gua boleh sifatkan sebagai lebih ‘dinamik’. Politik dan kapitalis lebih ‘trend’ dalam sukan bola sepak masa kini. Dan seperti yang kita tahu, dua benda jahanam ni ada dalam macam-macam cara. Cuba kita lihat beberapa contoh.

Juventus, satu kelab yang tidak asing lagi di kancah Eropah. Pernah memenangi pelbagai kejuaraan domestik Itali dan juga luar negara. Pada tahun 2006, mereka telah diterjah (stail Abang Nas Melodi) oleh Persatuan Bola Sepak Itali. Kelab yang telah diberi jolokan The Old Lady ini telah didakwa atas beberapa skandal match-fixing. Sebagai hukuman, mahkamah memutuskan untuk menendang mereka ke kancah Serie B.

Pengerusi besar mereka Luciano Moggi dan anaknya dipersalahkan seratus peratus di dalam hal ini dan  mereka masih lagi dibicarakan di mahkamah. Ini orang selalu panggil, cara-cara Abang Long Pekida. Memajmukkan method kartel mafia dengan bola sepak ni memang kerja biasa kelab-kelab Itali. Bezanya cuma Moggi & Son ni tamak terlebih-lebih.


Percubaan beliau untuk menculik anak Ibrahimovic. Nak venture dalam market jual bayi agaknya.


Satu lagi ini gua rasa Lucius Maximus dah ketengahkan dalam blog Sokernet tempoh hari. Tapi gua nak bawa topik ni ke perspektif yang lebih luas lagi, iaitu kapitalisme di dalam bola sepak. Ini bukan sahaja tertakluk pada Scottish Premier League (SPL), malahan perkara yang sama turut dirasai oleh liga-liga yang bukan calang-calang pada satu masa dahulu seperti Eredivisie, Primeira Liga, dan juga Russian Premier League.

Kita ambil contoh kelab seperti Ajax. Ini bukan kelab anak ikan dekat Eropah. Pemenang Champions’ League sebanyak empat kali dan 30 kali juara Eredivisie. Kebanyakan Dutch Masters seperti Wesley Sneijder, Ruud Gullit dan Patrick Kluivert memulakan karier muda mereka di sana, dan ramai juga di antara mereka menyarung jersi kebangsaan Belanda.


“Gua hairan. Gua punya power main bola, bini gua juga yang lagi popular dari gua.” – Rafael van der Vaart, alumni AFC Ajax.


Tapi kini, disebabkan hak penyiaran yang kurang berbanding liga-liga utama lain seperti EPL dan La Liga, mereka terpaksa bergantung kepada penjualan pemain muda yang berbakat besar dan tiket, selain peluang mereka untuk bermain di Champions’ League, yang menjanjikan pulangan revenue yang besar. Tetapi polisi ini pun akan berbalik semula kepada peluang mereka untuk bersaing di Eropah. Kalau tak ada key player yang boleh menginjakkan Ajax, macam mana mereka nak terus buru tempat dekat Champions’ League, yang menjanjikan hanya dua tempat untuk kelab Eredivisie? Mereka sememangnya tak boleh menafikan peluang-peluang kelab lain macam PSV dan Anderlecht.

Walaupun relegasi tidak berlaku, tetapi pelan jangka panjang dalam pembangunan sesuatu liga itu dah tentu akan terencat. “Datuk” Sepp Blatter kata nak promosi konsep Fair Play dalam bola sepak. Pakai air liur dengan gigi memanglah senang kan?


“Apa? Gua korup? Pergi mati.”


Contoh beginilah yang membuatkan kelab-kelab yang dulunya begitu kompetitif (Benfica misalnya)  terpaksa bermain untuk Europa League. Harus diingat bahawa perbezaan income yang datang dari dua pertandingan ni adalah tinggi, disebabkan oleh collection berdasarkan ‘market pool’ sesebuah liga.  Pendek kata, kelab yang kaya akan menjadi makin kaya, kelab yang miskin akan bertambah miskin. Orang Eropah yang kita agungkan sangat ni adil ke? Kepala bana!

Tapi steadylah kan, kejatuhan ni mungkin terjadi kepada kelab-kelab yang lu orang tak berapa berkenan sangat. Namun, tak mustahil juga kalau benda ni berlaku kepada MU sekali lagi, yang masih lagi dibelenggu hutang yang tinggi di bawah pengurusan Malcolm Glazer. Tak mustahil juga kalau La Liga jatuh tersungkur disebabkan protes gaji dan dominasi melampau oleh dua pasukan yakni Barca dan Real Madrid yang berlaku baru-baru ni.

Hidup ni macam roda, kejap kita dekat atas, kejap lagi kita dekat bawah.




Tapi dia ni tak pernah ada dekat bawah wehhhh. Pakai tangkal apa ni?
7

Surat Buat Peminat QPR, Cardiff. Oleh Khuzrin Kamarudin

Abdul Sokernet Friday, September 16, 2011
Khuzrin Kamarudin,
No 1, Jalan Sinar Harapan, Taman Gersang,
45678, Daerah Tandus,
Johor Darul Ta'zim


Saudara/i,

Pertama sekali, maaf kalau aku guna kata ganti diri 'aku' yang dikatakan kurang bertamadun untuk diguna pakai penulis-penulis masa kini. Yalah. Banyak sangat penulis baru terutamanya lelaki lebih gemar menggunakan 'gua' atau 'guwa'. Kata kawan aku, "penulis baru yang lebih cenderung menggunakan 'gua' dalam penulisan mereka ni sebenarnya seorang yang tiada identiti diri. Mudah terikut-ikut dengan gaya penulis-penulis maha agung yang lain. Kalau tulisan diorang tu power takpe jugak. Ni stok-stok sampah tepi jalan punya." Ok. Itu kawan akulah yang kata. Bukan aku. Aku ok je. Asalkan penulisan korang bagus, berisi dan berilmiah serta berzat, jadi aku terima sahaja.

Ok, maaf pendahuluan yang panjang. Sekarang mari kita pergi ke fokus utama. Tujuan surat ini ditulis. Ya. Tujuan warkah ini dititipkan dan kepada siapa ingin aku tujukan. Sebagai asas peringatan, surat ini ingin ditujukan kepada peminat-peminat dua buah kelab bola sepak yang berpengkalan di England dan Wales, iaitu Queens Park Rangers (QPR) dan Cardiff City.

Tapi! Ada unsur penegasan di situ. Surat ini ditujukan buat peminat-peminat yang berasal darah Tanah Melayu dibawah naungan British sahaja. Yang memang berasal dari Tanah British boleh berambus baca Fakku.net.

Umum mengetahui bahawa dua orang taikun dari Malaysia sudah pun memetrai janji dengan membeli QPR dan Cardiff City. Lantaran itu, atas dasar patriotisme, tulisan 'Malaysia' disematkan di dada-dada jersi kedua-dua kelab ini.

Justeru, semangat patriotisme yang sememangnya mengalir deras dalam darah setiap rakyat-rakyat Tanah Melayu ini, telah membuatkan mereka ini serta-merta mendaftarkan diri sebagai peminat kipas-susah-mati QPR dan Qardiff City. Jika sebelum ini, rakyat Tanah Melayu sibuk menyokong Kelab Terhebat Dunia (Chelsea), Kelab Syaitan Pusaka Puaka Merah, Kelab Kanak-Kanak Hingusan Tadika dan juga Kelab Kaya Dengan Khazanah Bersejarah, kini dua lagi kelab telah menjadi pilihan. Bayangkan pertambahan dua buah kelab ini akan memeriahkan lagi suasana Liga Perdana Inggeris yang sudah sekian lama bertapak dalam hati rakyat Tanah Melayu.

Semarak semangat patriotisme di kalangan mereka ini semakin menyala apabila tindakan pihak Cardiff City mengambil penyerang sensasi negara, Safee Sali untuk menjalani percubaan di kelab itu. Apatah lagi Safee Sali ini memang dikenali di Tanah Melayu. Baik jersi cap ayam, jersi saiz budak-budak semuanya ada tertera nama Safee sali di belakangnya.

Semua orang juga tahu, nama Safee Sali, atau pemain lain seperti Khairul Fahmi Che Mat, Shafiq Rahim, NorShahrul Idlan Talaha semuanya mula dikenali sejak Harimau Malaya merangkul kejuaraan AFF Suzuki Cup 2010. Sebelum ni? Siapa Liew Kit Kong? Siapa Hairudin Omar? Siapa Shukor Adan? Siapa Syamsuri Mustaffa? Siapa? Siapa? Barisan kabinet menteri-menteri Malawi kah? Sejak kemenangan mengejut itulah, semua mula mengaku pernah sekolah dengan Safee Sali, pernah makan semeja dengan Safee Sali, pernah jual mee soto kepada Safee Sali, pernah buli Safee Sali masa berumur 8 tahun dan berbagai lagi pengakuan.

Jadi, bila Safee Sali dipanggil untuk menjalani latihan percubaan di Cardiff City, semakin membuak-buaklah semangat penyokong-penyokong baru mendaftar jadi penyokong Harimau Malaya ini. Mengharumkan nama negara katanya. Namun dalam keghairahan dalam menyokong Safee Sali ini, mereka juga turut membuat pengakuan menyokong Cardiff City. Hidup mati untuk Cardiff City tapi pakai jersi Manchester United.

Tak percaya? Pergi like fanpage Cardiff City dan QPR sekarang. Habis penuh ruangan-ruangan di situ di 'spam' oleh "penyokong-penyokong Harimau Malaya" ini. Katanya ada Safee Sali pasti Cardiff akan naik mendadak. Kami bangga dengan Safee Sali. Safee Sali membuatkan Cardiff lebih hebatlah. Menyebabkan penyokong-penyokong sebenar Cardiff City naik jelak dan muak dengan perangai bangang budak-budak bangang ni. Sekaligus mengubah mindset mereka kepada taraf keghairahan bola sepak di Tanah Melayu.

Hei bangang. Tahukah anda? Di Eropah, mereka ghairah dalam menyokong sesebuah kelab bola sepak. Di sana, tiada istilah lalang. Hidup mati mereka memang akan bersama kelab kesayangan mereka. Tak kiralah kelab itu tak pernah menang liga sekian lama, atau kelab itu tetap mengamalkan taktikal sama dari dulu. Mereka tetap akan bersama. Hidup mereka kerana bola sepak. Bola sepak itu hidup mereka. Tak percaya? Tanya Liverpool. Bukan kerana ada seorang pemain mereka bermain di sebuah kelab itu. Kalau macam tu, dah lamalah peminat-peminat Liverpool beralih arah ke Chelsea sejak penyerang berbisa, Torres berpindah.

Ataupun sebab ada pemilik dari negara mereka membeli sebuah kelab, baru nak sokong kelab tu. Bangang tahu tak?

Kalau macam tu, kenapa tak sokong RS Strasbourg? Kelab dari Perancis. Apa tak tahu? Lupa. Masa tu mana ada penyokong Harimau Malaya. Sejak kes rasuah, ramai lagi suka sokong Brazil. Tu kelab pernah dapatkan khidmat Akmal Rizal. Betul-betul khidmat ok? Bukan trial-trial. Apa? Tak kenal? Dasar bengap.

Atau kenapa tak sokong Norwich City? Apa? Apesal pulak kena sokong Norwich? Malas pulak aku nak suap. Kau cari sendirilah apasal Norwich. Jangan bebal sangat.

Aku rasa tu je kot. Ni pun dah cukup panjang ni. Sekarang aku nak gulung-gulung surat ni, masukkan dalam botol. Tutup pakai gedus. Lepas tu hanyutkan ke laut. Akhir kata, jangan jadi rakyat Tanah Melayu yang bebal sangat ok? Ok dah.



Yang Benar,

---Surat cetakan komputer, tak perlu tandatangan---

(Penjaga gol futsal Kampung Muhibbah, Kluang)



Nickname : Sipot